Onstaan

JUDO

Jigoro Kano

Meester Jigoro Kano werd te Mikage (Japan) geboren op 28-10-1860. In 1871 verhuisde hij met zijn familie naar Tokio waar hij filosofie, economie en politieke wetenschappen studeerde. later werd hij leraar aan de Gakushuin school en bekleedde ook hoge staatsposten. Ten gevolge van zijn tengere lichaamsbouw ging hij jujutsu bestuderen. hij bestudeerde ook buitenlandse werken over lichamelijke opvoeding waarna hij zelf een systeem opbouwde (=judo) waarin ook veel aandacht aan het geestelijke aspect werd besteed.

Judo

Is een moderne tweekampsport met als voorloper de Japanse zelfverdedigingskunst of jujutsu en werd in 1882 door Jigoro Kano opgericht. Ju (=het principe/zacht) en do (=de weg) had eerst een moeilijke start maar na een 13-0 overwinning op het hoofdstedelijk tornooi in Tokio in 1886 tegen de jutsoka's van meester Totsuka kende het judo een algemene verspreiding over Japan en later over heel de wereld.

Euro-Budo-Landen

Judoclub Euro-Budo-Landen werd opgericht op 15 september 1967 als activiteit van het jeugdhuis "Lijowa". De voorzitter van het jeugdhuis, Charles Wuestenberg, was tijdens een stage voor jeugdhuis medewerkers in contact gekomen met de judo trainer en voorzitter van het jeugdhuis in Tienen; de Heer van Stiphout Eduoard die vanaf dan wekelijks judo training gaf in Landen. Zes jaar later behaalde Charles Wuestenberg zijn 1st DAN en nam de training over onder supervisie van E. van Stiphout.